Vraag:
maandag, 27 januari 2003

Hallo,
Ik heb een vraagje mijn zoontje van 6 jaar plast nog in bed maar ook overdag gaat het nog wel is verkeerd.
Ik merk aan hem dat hij er zelf erg veel moeite me heeft en dat hij zeker wel zijn best doet in elk geval is dat overdag.
s,Nachts red hij het beslist niet en draagt nog altijd een luier hij is bang ergens te logeren en dat terwijl hij zo graag wil maar dit is iets wat hem dus tegen houdt.
Ik heb er al is met mijn huisarts over gepraat maar dat heeft ons zeker niet geholpen een oplossing had hij niet.
Hebben jullie misschien tips wat we eraan kunnen doen.

Groetjes Ester

Antwoord:
maandag, 27 januari 2003

Het is zo niet te zeggen waarom uw zoontje overdag moeite heeft met droog blijven. Er kunnen grof weg 2 redenen zijn. Hij heeft moeite om zich te concentreren op de blaassignalen omdat hij erg druk bezig is met andere dingen. Hij kan zijn aandacht niet verdelen waardoor het weleens fout gaat overdag. Het kan ook zijn dat uw zoontje een kleine blaas inhoud heeft omdat de blaas mogelijk kramperige is, zodat hij vele kleine plasjes doet. Met moeite en inspanning is hij dan in staat overdag droog te blijven en soms lukt hem dat ook niet. De reden waarom een blaas klein is, valt zo op papier niet te zeggen. Er kan een verkeerde gewoonte zijn ontwikkeld, maar er kan ook ergens een kleine vernauwing zitten in de plasbuis. Deze vernauwing zorgt ervoor dat hij de blaas leeg moet persen, waardoor hij een stugge blaaswand heeft gekregen, die niet in staat is veel rek te vertonen. Wanneer u twijfelt zou ik er via de huisarts door een kinderarts of uroloog naar laten kijken. Wanneer hij overdag nog moeite heeft met blaascontrole zal hij er ís nachts zeker ook moeite mee hebben. Mijn advies is dan ook eerst achterhalen waardoor het komt dat hij er overdag moeite mee heeft. Wanneer het overdag wel meevalt of wanneer er geen afwijkingen worden gevonden, dan kan hij oefenen om overdag de plas langer op te houden. Hij moet daarbij wel voldoende drinken, minstens 1,5 liter per dag. Dan leert hij zijn blaas overdag te voelen en te trainen. Pas dan kan weer aan het bedplassen gewerkt worden. Overigens is de leeftijd van 7-8jaar een goede leeftijd om daadwerkelijk 's nachts te gaan oefenen met de plaswekker. Veel succes.


Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag