Vraag:
maandag, 27 januari 2003

Het betreft hier een meisje van 6 jaar. Op 1 Ĺ jarige leeftijd heeft zij luieruitslag gehad. Door onjuiste behandeling werd dit van kwaad tot erger. Het werd voor haar onmogelijk de ontlasting te laten gaan. Via een klysma zijn toen haar darmen geleegd. (anale verkrachting)
Sinds die tijd kan ze slechts 1 of twee maal per week haar ontlasting loslaten. Ze kan niet normaal naar het toilet en draagt een luier. In het gezin lijkt het op een macht-spel. Sinds kort is ze gewisseld van school. Ze heeft het vermogen te leren en met de klas mee te gaan. In periode heeft ze concentratie problemen. De hulpverlening (gezin en school) komt op gang. Wat kan u adviseren? Bij welke hulpverlening kan men het beste steun gaan zoeken? Zelf denkt men aan een kinderarts om med. uit te sluiten

Antwoord:
vrijdag, 31 januari 2003

Het probleem dat u schetst is geen bedplas probleem en voor ons dus moeilijk om daar iets in te adviseren. Het advies om via de kinderarts medische problematiek uit te sluiten lijkt mij sowieso zinvol. Wanneer dat uitgesloten is dan is verdere psychologische begeleiding belangrijk. Veel sterkte.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag