Vraag:
woensdag, 29 januari 2003

Hallo,

Mijn dochter van 11 is 's nacht nog steeds nat. Zij draagt daarom nog steeds een luier naar bed (ze moet wel, omdat ze 's nachts helemaal niets ophoudt). Haar zusje van 8 is sinds kort droog en plaagt haar ermee. We hebben vanalles geprobeerd: plaswekkers, opnemen naar 1½ uur, enz. maar niets hielp. Bij haar zusje is het min of meer plotseling overgegaan. Zijn er mogelijke ziekten, die het bedplassen bij haar veroorzaken?

mw. L

Antwoord:
vrijdag, 31 januari 2003

Bedplassen is niet gebaseerd op ziekte. Wij gaan ervan uit dat het plaspatroon overdag geheel normaal is. Het is wel bekend dat het vaker in de familie voorkomt. De oorzaak van bedplassen kan per kind verschillend zijn. Sommige kinderen hebben problemen met wakker worden anderen hebben een kleine blaascapaciteit en weer anderen maken ’s nachts teveel urine aan. Een combinatie van bovengenoemde factoren komen ook vaak voor. De vraag is waardoor de plaswekker en wekken bij haar niet geholpen hebben. Er kunnen meerdere oorzaken zijn. Ik noem er een paar:
-De wekker is niet op het juiste moment gebruikt, bijvoorbeeld omdat ze te jong of te weinig gemotiveerd was.
- Ze heeft niet geleerd wakker te worden van de wekker, wat bij sommige mensen extra moeilijk is omdat ze moeilijk wekbaar zijn.
-Ze is terug gevallen en ze heeft te lang gewacht om een “opfriscursus” te doen door de methode verkort te herhalen.
-Er is niet goed gekeken wat de oorzaak van het bedplassen is zodat daar in de training extra aandacht aan is besteed.
Ze heeft een extreem moeilijke wekbaarheid, waardoor een intensieve methode bij haar noodzakelijk is om dit patroon te doorbreken.
Minrin is niet in de goede dosering gegeven. (max.0,4mg)

Mocht bovenstaande allemaal geprobeerd zijn en ze wil toch nog proberen om droog te worden dan heeft ze misschien begeleiding nodig.
Dat kan via de GGD. U kunt via de site op links zoeken. Daar vindt U de site van de GGD’s en particulieren adviesbureau’s. Er zijn ook enkele ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer, het ziekenhuis in Dordrecht, het Twenteborg ziekenhuis in Almelo, het ziekenhuis in Eindhoven weten veel van dit probleem af. Veel succes.


Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag