Vraag:
vrijdag, 31 januari 2003

We hebben een dochter van bijna 5, ze is erg moeilijk overdag zindelijk te krijgen. Af en toe gaat het een paar dagen goed, maar dan plast ze weer 3x per dag in de broek (zonder enige reactie). We hebben al van alles geprobeerd (vaste tijden proberen, stikkers plakken, kadootjes,weinig en veel aandacht aan plassen schenken, zelf omkleden na plassen) maar helaas met geen succes.Het blijft ons wel opvallen dat ze soms een hele tijd (bv 2 uur) niet hoeft te plassen en dan ineens binnen een half uur 3x moet. Wat kunnen we nog proberen? Alvast bedankt. MJT t V

Antwoord:
zondag, 2 februari 2003

Onze internetsite is een site van het Kenniscentrum bedplassen en bij uw dochtertje is er sprake van broekplassen, hetgeen een heel ander probleem is. Ik begrijp wel dat u de vraag bij ons voorlegt, omdat er weinig andere informatie is op dit gebied. Het is zo niet te zeggen wat de reden van het laat zindelijk worden overdag is. Het kan zijn dat zij te veel met andere dingen bezig is en de blaas-signalen daardoor onvoldoende herkent. Wanneer ze overdag vaak gaat plassen en daar ophoudmanoeuvres bij gebruikt dan heeft zij mogelijk last van een instabiele blaas en daardoor heeft zij een kleine capaciteit. Men noemt dit een andrangsyndroom. Dat wil zeggen dat de aandrang zich onverwacht aandient en moeilijk te onderdrukken is. Sommige kinderen vinden dit zo vervelend, dat zij een ontwijkhouding aannemen en niet meer letten op de signalen van de blaas, juist omdat het zo moeilijk voor ze is. Ze denken onbewust ik kan wel 10 keer gaan en een ander hoeft maar 5 keer, het helpt toch niet. Door de kleine blaascapaciteit is het ook moeilijk om ís nachts droog te blijven.
Allereerst is het verstandig om de urine bij de huisarts na te laten kijken. Kinderen op deze leeftijd ontwikkelen nog weleens een blaasontsteking zonder verdere klachten. Wanneer dat niet het geval is dan zou ik nog even wachten. Deze leeftijd is erg moeilijk om gericht te trainen. Pas wanneer de klachten blijven dan is de leeftijd van 6 a 7 jaar pas een geschikte leeftijd om daadwerkelijk wat te doen.
Wanneer de klachten overdag de boventoon blijven voeren dan zou ik overleggen met de huisarts of een verwijzing voor blaastraining overdag zinvol is. De meeste academische ziekenhuizen hebben deskundigen op dat gebied, zoals Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht. Maar ook het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer en het Anthoniusziekenhuis in Nieuwegein weten veel van dit probleem af. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag