Vraag:
zondag, 2 februari 2003

Hallo, onze zoon is bijna 6 jaar. Overdag is hij gewoon zindelijk, 's nachts is hij vrijwel nooit droog en draagt altijd een luier. We hebben geprobeerd om hem s avonds te laten plassen. Hij is dan moeilijk te wekken en is ook al nat, hoewel hij wel plast op het toilet. Desondanks ook 's morgens nat.
We hebben nu het opnemen weer afgeschaft, omdat we dachten dat door steeds kleine beetjes te plassen zijn blaas niet zou wennen om meer urine vast te houden. Is dit een juiste theorie? En wat adviseert u verder? Of moeten we nog afwachten?
B.v.d. voor uw antwoord. I.P.

Antwoord:
maandag, 3 februari 2003

Bij kinderen van 6 jaar adviseren wij altijd om te starten met opnemen 's avonds. Het is belangrijk dat uw zoontje dan bewust een plas doet. U moet hem goed wakker maken en dat is vaak een probleem. U kunt dat doen door voor het slapen gaan met hem af te spreken dat hij een geluid of een wachtwoord moet raden waar na hij eruit moet komen om te plassen. Voor het slapen gaan moet hij goed denken: " wanneer ik gewekt word dan moet ik dat.....geluid zeggen of het wachtwoord en dan gaan plassen. Door er voor het slapen gaan aan te denken wordt hij mogelijk beter wakker. Het kan ook nog te moeilijk voor hem zijn dan kunt u rustig nog wachten tot hij iets ouder is. Het is niet zo dat hij door het wekken kleine plasjes doet en zijn blaas er zo doende niet aan went. Meestal zit het in de wekbaarheid, soms met een kleine blaas. Het is beter een kleine blaas overdag te trainen. 's Nachts lukt dat niet omdat hij dan wakker moet worden. Ik hoop dat u er wat aan heeft.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentiethreapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag