Vraag:
maandag, 3 februari 2003

ik ben 30 jaar en heb eenn probleem ik kan een ganse nacht doorslapen maar als ik s'morgens wakker kom heb ik zelden de tijd om aan het toilet te geraken.vanals ik wakker kom voel ik die hevigedrang om te urineren,mijn buik doet er zelf pijn van ik kan dan onmogelijk mijn urine ophouden.
s'avonds voor ik ga slapen drink ik wel nog minstens ongeveer een liter water.voor ik ga slapen ga ik nog eens goed plassen maar s'morgens is mijn blaas overvol,als ik s'morgens 2 koppen koffie drink heb ik terug die hevige plasdrang kan u me antwoorden hoe ik de plas beter kan ophouden dank

Antwoord:
dinsdag, 4 februari 2003

Jouw vraag hoort eigenlijk niet op onze site thuis want bij jou is er geen sprake van bedplassen. Eigenlijk is het een vrij logisch verhaal. Wanneer je ís avonds voor het slapen gaan 1 liter water drinkt dan maken je nieren in de nacht veel urine aan. Je blaas heeft maar een beperkte capaciteit. Bij volwassenen is dat gemiddeld 400-500 cc. Wanneer je ís avonds drinkt en voor het slapen ook nog eens 1 liter dan staat er veel druk op de blaas en heb je moeite het op te houden. Er zijn 2 oplossingen voor:

1. je drinkt ís avonds veel minder
2. je gaat er ís nachts een keer extra uit om te plassen. Desnoods zet je de wekker.

Overdag heb je die klacht ook weleens en dat is ook vrij normaal. Van koffie wordt veel urine gemaakt en op een gegeven moment is de blaas zo vol dat je blaas krampen krijgt. Iets vaker gaan plassen is het advies.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag